School of Liberal Studies and Humanities, UPES Dehradun
Ranked #45 Among Universities in India by NIRF | Get Upto 100% Scholarships
The CUET PG General Paper analysis 2027 includes the breakdown of the entrance exam in terms of the difficulty level, the topics covered in the question paper and the number of questions asked from each topic. The analysis helps understand and predict the topics and nature of questions that can be asked in the next year CUET PG exam. The National Testing Agency will conduct the CUET PG 2027 General Test exam tentatively between March 1 to 31.
This Story also Contains
The CUET general paper 2027 consists of various important topics like comprehension, General knowledge, computer basics, general aptitude, logical reasoning and others. The Common University Entrance Test for PG is conducted every year to offer admission to many of the top central, state, private and universities in India. The difficulty level of the CUET PG general test paper is considered easy to moderate. Candidates can check the CUET PG general paper 2027 analysis in this article.
Being familiar with the CUET PG 2027 exam pattern is essential for the candidate to structure their study strategy properly. The test has a systematic pattern, e.g., multiple-choice questions (MCQs), section-wise allotment, marking system, and duration of time. Knowing the CUET PG exam pattern beforehand helps the aspirants manage their time effectively in the exam. This part gives an overview of the number of questions, total marks, negative marking, and subject-wise pattern to provide candidates with a clear idea of what they can expect in the exam.
Particulars | Details |
Duration of exam | 90 Minutes (1.5 hours) |
Exam Frequency | Once a year |
Marking Scheme | +4 for each correct answer -1 for each incorrect answer No marks for unattempted questions |
Maximum Marks | 300 |
Question Paper General Testium | English and Hindi |
Question Type | Multiple Choice Questions |
Total No. of Questions | 75 |
The CUET General Test 2025 exam, that was held on March 25, with candidates appearing from all over the country. The overall level of the general test paper was easy to moderate. Most number of questions attempted by the candidates was 50-52. Questions were mainly asked from DI, Quant, English, and general studies paper. Level of English and Reasoning were easiest among all others.
| Subject | Reasoning |
| Level | Easy |
| Number of Questions | 9-10 |
| Questions | Number series, Counting figure |
1. Complete the series: 8, 4, 4, 6, 12, _
Answer: 30.
2. A car travels 240 kilometres in 3 hours and 20 minutes. What is its average speed in kilometres per hour?
Answer: 72 kilometers per hour.
3. What is the next number in the series 3, 8, 15, 24, and so on?
Answer: 35.
4. If the logarithm of x to the base 3 is 4, what is the value of x?
Answer: 81.
5. Name the scientist who discovered the laws of planetary motion.
Answer: Johannes Kepler.
6. Which Indian river is known as the sorrow of Bengal?
Answer: Damodar.
7. What is the primary function of ribosomes in a cell?
Answer: Protein synthesis.
8. What is the area of a square whose diagonal is 10 centimetres?
Answer: 50 square centimeters.
9. In which year was the first five-year plan of India launched?
Answer: 1951.
10. Simplify the expression (a squared minus b squared) divided by (a minus b).
Answer: a plus b.
11. What is the name of the strait that separates Russia from Alaska?
Answer: Bering Strait.
Students can check the CUET PG General Test answer key 2027 to measure their performance in the exam. By comparing the answer key with their own responses, students can make an estimation on their exam performance.
On Question asked by student community
Hi,
You can check the CUET PG applied psychology previous question paper by clicking on the link below.
You can check the CUET PG 2026 life science question paper and solutions on the Careers360 website once they are released.
For your preparation for the CUET PG exam (Masters in Public Health - MPH), it is important to go through the previous year question papers. Here is the list of CUET MPH previous year question papers to help you structure your study plan.
CUET PG MPH Previous Year Question Papers
Hello there,
For upcoming CUET PG, it is important to prepare well in order to score good. As for Psychology MCQ, i am providing you with a link: just visit the link. Please tap on the link mentioned below to open it:
https://university.careers360.com/articles/cuet-psychology-question-paper
Thankyou.
Good evening,
I want to inform you that two universities accept the CUET score for postgraduate admission to MPharma. Central university of Gujarat and Indian institute of teacher education, Gandhinagar.
Thank You.
Ranked #45 Among Universities in India by NIRF | Get Upto 100% Scholarships
Highest CTC 30 LPA | Merit-Based Scholarship Upto - 50 Crores | 1600+ Recruiters